AKtuální informace

Přečtěte si aktuální informace z našeho střediska. Podívat se můžete také na naše galerie.

Aktuálně:

Velikonoční přání

Víkendový provoz Domovinky (duben 2019):

•   13. - 14. 4.
  •   27. - 28. 4.

Jarní ŠATNÍK 2019 v Příboře

Srdečně zveme!

Diakonie_leták šatník

Víkendový provoz Domovinky (březen 2019):

•     2. -   3. 3.
  •   16. - 17. 3.
  •   30. - 31. 3.

Setkání se seniory

V únoru 2019 děti z Komunitního centra Makovice opět navštívily seniory v Domovince Diakonie ČCE – střediska v Ostravě. Děti svou návštěvou oživily prostředí Domovinky a přirozeně se začlenily. Osmiletý Vašík seniorky zaujal hrou na flétnu. Osmiměsíční Žofinka si oblíbila paní Jarmilu, která jí zpívala písničky. Děti si také zacvičily s paní Blaženkou, která byla donedávna aktivní členkou sdružení Sokol. A že není  jednoduché si dát nohu za hlavu  vyzkoušely podle vzoru paní Blaženky téměř všechny děti. Po „rozcvičce“ přišlo na řadu společné tvoření. Někdo vyráběl želvičky z pet lahví, misky ve tvaru jablíčka, jiný maloval. Bylo krásné pozorovat, jak se dětská hravost, živost a nadšení mísila s životní zkušeností seniorek. Na závěr jsme si všichni zazpívali. Společné setkání se vydařilo. Děti byly nadšené z výrobků, které si v Domovince vytvořily a při cestě domů vzpomínaly nejen na paní Věrku, která je zaujala zálibou v letectví.

Foto Domovinka

Domovinku navštívily houslistky

V únoru 2019 naši Domovinku navštívilo houslové duo Dagmar a Anežka Indrákovy. Zahrály nám duchovní skladby a zazpívaly písně s mezinárodním věhlasem.  Houslistky nádhernou hrou a zpěvem vytvořily pro posluchače povznášející zážitek, na který budeme dlouho vzpomínat. Mezi jednotlivými skladbami zazníval z řad uživatelů potlesk a slova: „skvělé“, „ nádherné“. Někteří z našich uživatelů se přenesli do doby, kdy navštěvovali koncertní sály ve večerních róbách a svátečních oblecích. Komorní koncert jsme si všichni moc užili.

Houslové duo

Víkendový provoz Domovinky (únor 2019):

•     2. -   3. 2.
  •   16. - 17. 2.

Domovinka v roce 2018

Tak jako většina z nás se i my na Domovince pro seniory Diakonie ČCE – střediska v Ostravě ohlížíme za uplynulým rokem. Nejen podle úsměvů, slziček dojetí, ale i po zhodnocení vzájemného partnerství našich seniorů při setkávání se s dětmi, předchozí rok vnímáme pozitivně.

V roce 2018 se uživatelé Domovinky setkávali s dětmi z MŠ Oty Synka, speciální MŠ a ZŠ Diakonie ČCE ve Vítkovicích, komunitního a vzdělávacího centra Makovice a s dětmi z MŠ Kořenského. Pobyt v našem zařízení uživatelům zpříjemňovali také dobrovolníci. Stejně jako dobrovolnice Karolína, která s uživateli trénovala paměť, dobrovolnice Martina, která docházela se svým pejskem Maggie, tak i pan farář partnerského sboru Českobratrské církve evangelické obohacovali naše uživatele svou přítomností.

Spolupráce s našimi dobrovolníky si velmi vážíme. I naši senioři se stali dobrovolníky. Každé pondělí se některé z  našich uživatelek stávaly pohádkovými babičkami, které předčítaly dětem z MŠ Kořenského pohádky před spaním. Naše pohádkové babičky si čtení velmi užívaly a vždy se těšily na další. Velkou zásluhu na spokojenosti našich uživatelů měli také pracovníci v přímé péči, kteří podporovali sobě- stačnost uživatelů v běžných denních činnostech, rozvíjeli jejich jemnou motoriku (výtvarné práce apod.)  a myšlení (trénování paměti).

A co si popřát do roku 2019? Přejeme si, ať jsou naši uživatelé stále spokojení, ať se jim rozzáří oči při setkání s dětmi, ať jsou hrdí na to, jaké výrobky vytvořili a ať jim co nejdéle vydrží elán a úsměv na rtech.

Jitka Rýznarová, vedoucí Domovinky

Víkendový provoz Domovinky (leden 2019):

•     5. -   6. 1.
  •   19. - 20. 1.

PF 2019

PF 2019 Diakonie ČCE - středisko v Ostravě

Domovinka nebude poskytovat služby od 21. prosince 2018 do 1. ledna 2019. Budeme se na Vás těšit 2. ledna 2019.

Jak pomáhá Krabice online?

Ty nejdůležitější dárky se do krabice od bot nevejdou. Díky dárcům Krabice online můžeme pro děti a maminky v každém z našich pěti azylových domů pořídit to, co potřebují a udělá jim to radost.

Krabice od bot

Již posedmé probíhá od 26. 11. do 9. 12. 2018 předvánoční akce s cílem potěšit děti z chudších rodin v České republice. Radost dětem udělají zase děti, které s pomocí dospělých připraví jejich krabici od bot. Tu společně naplní dětskými dárky k Vánocům.Více informací se dozvíte na: krabiceodbot.cz

Krabice od bot

Víkendový provoz Domovinky pro seniory (listopad 2018):

•     3. -   4. 11.
  •   24. - 25. 11.

Podzim v Domovince

První podzimní den jsme v naší Domovince pro seniory – Diakonie ČCE – střediska v Ostravě přivítali zahradničením. Do nově zakoupených mobilních zahrádek naši uživatelé sázeli trvalky. Jak se říká, práce jim šla od ruky.  Jedna uživatelka nabírala štěrk, další uživatelky sypaly hlínu a naše nejzkušenější „zahradnice“ vysazovaly trvalky. Také nemohu opomenout psychickou oporu těch, kteří aktivitě přihlíželi. Spolupráce to byla krásná a všichni si to užili.

Ve středu 3. 10. 2018 naši Domovinku opět navštívily děti z komunitního, vzdělávacího centra Makovice a svojí přítomností zpříjemnily uživatelům „jejich“ Den Seniorů. Děti a senioři plnili zadané úkoly, hráli deskové hry, zpívali, povídali si a užívali společných chvil.  Naši uživatelé pak ještě dlouho rozjímali nad společně stráveným časem.

SAM_1716

DIAKONÁČEK startuje v Příboře už 1. října

Leták Diakonáček str.1 21092018

Víkendový provoz Domovinky pro seniory (říjen 2018):

•     6. -   7. 10.
  •   20. - 21. 10.

Podzimní ŠATNÍK V Příboře

diakonieletak-satnik

Víkendový provoz Domovinky pro seniory (září 2018):

•     8. -   9. 9.
  •   22. - 23. 9.

Děti a senioři na Domovince

Letošní léto se nese v duchu  mezigeneračního setkávání. Naším cílem je to, aby děti svojí přítomností obohatily seniory a naopak senioři děti.

A tak v červnu naši uživatelé Domovinky pro seniory, Diakonie ČCE – střediska v Ostravě navštívili děti z MŠ Oty Synka v Porubě. K příjemné atmosféře kromě hezkého počasí přispěl program, který si děti pod vedením učitelek připravily. Děti zarecitovaly básničky, zatancovaly taneček a při zpěvu písně „Maminko, mámo, já tě mám rád“ dojaly nejednu uživatelku. Na závěr děti seniorům předaly namalované obrázky, které si uživatelé denního stacionáře odnesli domů a uživatelé týdenního stacionáře vystavili ve svých pokojích.

V srpnu Domovinku navštívily děti z  Komunitního vzdělávacího centra Makovice. Svojí bezprostředností navázaly kontakt s našimi uživateli a zaktivizovaly i ty, u kterých jsme to nečekali. Společně si povídali, zahráli deskové hry, malovali, házeli míčem na cíl atd. Jeden z našich uživatelů byl s návštěvou dětí obzvlášť spokojený, protože v osmiletém Vašíkovi našel partnera pro šachové partie. Společně strávené dopoledne si senioři, děti i pracovníci Domovinky velmi užili. Děti si užívaly pozornosti a vlídnosti seniorů, senioři byli okouzleni bezprostředností dětí a dojatí vzpomínkami na své vlastní děti a rodičovství a pracovníky hřálo u srdce vidět seniory i děti šťastné a spokojené.

Domovinka Šachy

Víkendový provoz Domovinky pro seniory (srpen 2018):

•   11. - 12. 8.
  •   25. - 26. 8.

Správa střediska a Pečovatelská služba v rodinách dočasně přesunuty

Od 23. 5. 2018 byly správa střediska a zázemí Pečovatelské služby v rodinách dočasně po dobu Adaptace objektu (Syllabova 1278/19, Ostrava - Vítkovice) na Domovinku a zázemí pro terénní služby přesunuty do vedlejšího objektu Syllabova 1161/19 v Ostravě - Vítkovicích.

Zároveň byl ukončem provoz pevných telefonních linek správy střediska a pečovatelské služby. Všechny mobilní linky zůstávají v provozu.

Děkujeme za pochopení.

Víkendový provoz Domovinky pro seniory (červen 2018):

•     9. - 10. 6.
  •   16. - 17. 6.

Jarní šatník v Příboře

Šatník jaro 2018

Pozastavení činnosti Domácí zdravotní péče v Příboře

Od 1. dubna 2018 (do 31. 3. 2019) jsme byli nuceni pozastavit činnost Domácí zdravotní péče v Příboře.

„Co jsme viděli a slyšeli, zvěstujeme i vám, abyste se spolu s námi podíleli na společenství, které máme s Otcem a s jeho Synem Ježíšem Kristem.“

Klidné prožití velikonočních svátků Vám přejí pracovníci ostravského střediska Diakonie ČCE

Nový automobil pro Domovinku

Zakoupili jsme nový automobil Ford Transit (mikrobus) pro potřeby klientů Domovinky s výraznou dotační podporou Moravskoslezského kraje z dotačního "Programu na zvýšení kvality sociálních služeb oskytovaných v MSK na rok 2017" a Statutárního města Ostravy mimořádnou účelovou dotací v oblasti sociální péče.

Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc - Náruč:

• od 1. 1. 2018 došlo k pozastavení provozu do 31.12. 2018

Podívejte se na informace o našem projektu - Adaptace objektu na "Domovinku" a zázemí pro terénní služby.