Týdenní stacionář

Bankovní spojení: 1644262369/0800
 Kontaktní osoby: Mgr. Simona Mohylová, vedoucí - sociální pracovnice
  Monika Macháňová,DiS., sociální pracovnice

Jedná se o pobytové zařízení – Týdenní stacionář – Domovinka pro seniory dle § 47 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Služba je poskytována od pondělí do pátku (s víkendy v domácím prostředí).

Kapacita týdenního stacionáře činí 9 lůžek. Domovinka pro seniory je integrovaným zařízením, které provozuje na stejné adrese nejen týdenní stacionář, ale i denní stacionář.

V zařízení jsou dle § 46 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a dle § 12 prováděcí vyhlášky č. 505/2006 Sb. k tomuto zákonu, poskytovány tyto základní činnosti:

• poskytnutí ubytování

• poskytnutí stravy

• pomoc při osobní hygieně

• pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu

• vzdělávací a aktivizační činnosti,

• zprostředkování kontaktu se společenským prostředím

• sociálně terapeutické činnosti

• pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí

a dále tyto fakultativní činnosti:

• doprava uživatelů

• mimořádný pobyt v zařízení o víkendech a svátcích během týdne

• duchovní a pastorační podpora

Zdravotní úkony se provádí prostřednictvím Agentury domácí péče. Vedoucí zařízení pověřená funkcí zdravotnického pracovníka vede zdravotnickou dokumentaci uživatelů a zároveň hodnotí vhodnost služby pro zájemce na základě vyjádření lékaře. Ošetřovatelské úkony jsou prováděny pečovatelkami - ošetřovatelkami.

Průběh služby

Služba je uživatelům týdenního stacionáře poskytována v pracovním týdnu nepřetržitě (24 hodin denně), vždy od pondělí od 6.30 hodin do pátku do 15.30 hodin, s výjimkou státem uznaných svátků. Celková délka pobytu uživatele v zařízení je zcela individuální. S uživateli pracujeme na naplňování cílů spolupráce.

Vedle individuálních a společných aktivit, které provádí pracovníci, dochází do zařízení také pravidelně cvičitelka – masérka. Dále do zařízení dochází kazatel. Uživatelé jsou podporováni, aby využívali rovněž veřejné služby (např. restaurace, výstavy apod.).

Materiálně-technické zajištění služby

Zařízení je situováno ve vile s rozlehlou zahradou.

Ubytování je poskytováno ve dvou třílůžkových, jednom dvoulůžkovém a jednom jednolůžkovém pokoji, které jsou umístěny v druhém nadzemním podlaží. Pokoje jsou vybaveny stropním osvětlením, lůžky, nočními stolky, skříňkami na osobní věci, lampičkami a případně televizí.

Společné prostory obývají uživatelé jak týdenního, tak i denního stacionáře. Společné prostory tvoří:

• v prvním nadzemním podlaží: společenská místnost, (která je vybavena pohodlnými sedačkami, křesly, židlemi, stoly, konferenčními stolky, TV a videem), jídelna, vstupní hala a WC
  • v druhém nadzemním podlaží: hala, 2 toalety a sprchový kout a
  • v suterénu: WC s vanou.

Je zde k dispozici také výtah a nájezdová rampa. Uživatelé mohou rovněž využívat přilehlou zahradu. V prvním nadzemním podlaží je dále umístěna kancelář, ergomístnost, a výdejna stravy.

Zařízení disponuje kompenzačními a rehabilitačními pomůckami a je situováno v zástavbě rodinných domů v blízkosti veřejné dopravy (cca 300 m od tramvajové i autobusové dopravy MHD). V širším okolí Domovinky se nachází komunikační síť (obchody, obecní úřad, nemocnice, lékárna, kulturní zařízení apod).

Diakonii ČCE - středisku v Ostravě byly poskytnuty dotace na sociální služby (azylový dům, denní stacionář, týdenní stacionář, 2 pečovatelské služby) pro rok 2016 Moravskoslezským krajem, Statutárním městem Ostrava, Městem Příbor, Městským obvodem Poruba a Městským obvodem Ostrava - Jih.